Prechod na navigáciu Hlavné menu
Pl᚝ovce HU

Látnivalók

A templom

         Bármelyik irányból közelítjük meg Palástot, műemlékei közül elsősorban a templom és a kastély hívja fel magára a figyelmet. A falu felett álló, vörös téglából épült, szecessziós templom neoromán elemeivel, 42 méteres tornyával ritka szép szakrális emlék benyomását kelti. Immár a harmadik ez a faluban, az elsőt még 1281-ben említette egy oklevél, s szerepel Lázár deák 1528-os térképén is. A törökpusztítás után a templomot is felújították, illetve átépítették. A harmadikat, azaz a mait Palásthy Pál püspök építtette, s ő is szentelte fel 1898. július 3-án. Belső terének kiképzése is figyelemreméltó: a szentély félköríves, a hozzá kapcsolódó keresztboltozatos hajó középen kiszélesedik, ablakait üvegfestmények díszítik. A freskók Ludovít Blaho besztercebányai festő munkái. A diadalíven a Jelenések könyvében leírt látomásokat örokítette meg. A hajó falsíkjából kinyíló kis kereszthajókat egy-egy kör alakú, üvegdíszítésű ablak zárja. Az ezeket körülvevő freskók kis Jézus imádását és Jézus Jordán folyóbeli keresztelését (déli oldal), illetve a Szentlélek eljövetelét és Jézust ábrázolják a gyermekek között (északi oldal). A főhajó mennyezetének keresztboltozatán a négy evangélista, a kórus alatti boltozaton pedig a Palásthyak címere és a Szent Györgyöt ábrázoló községi címer látható.
         A főoltár mögötti festmény a templom védőszentjét, Szent Györgyöt ábrázolja. Ez Mária Schöffmann munkája, akárcsak a déli oldalbejárat fölötti hármas kép, a Weyden Roger van der Keresztrefeszítét című triptychonja alapján készült munka. A Veronika kendője című festményt Paczka Ferenc készítette. A képeket Palásthy Pál ajándékozta a templomnak, akárcsak a róla készült portrét. A berendezési tárgyak nagyresze korabeli. A főkapu felett egy emléktábla örökíti meg az építtető nevét.


 

Dr. Csáky Károly: A falu kis egyháztörténete

A templom torténete.pdf(3.4 MB)A templom torténete.pdf

Múzeum

          A templom alatt ugyancsak Palásthy Pál támogatásával épült 1890-ben az egykori romai katolikus iskola. Felújítás után itt kapott helyet a falu néprajzi és egyháztörténeti gyűjteménye.

 

 


 

Palásthy-kastély

           A templomtól keletre találjuk a XVIII. század elején emelt, eredetileg bamkk stílusú Palásthy-kastélyt. Palásthy Ferenc császári tábornok építtette, s a munkálatok 1730-ra fejeződtek be. A XIX. század elején klasszicista stílusban átalakították. Az U alaprajzú kétszintes épület középrizalitos déli homlokzata háromszögletű orommezővel zárul. A középrizalit földszintjén és az emeleten 3-3, ívelt lezárású ablakkal enyhén előre ugrik. A falkorona fölé emelkedő háromszögű oromzatot szobrászati elemek díszítik. A háromszög belsejében a Palásthy család címere látható: a négyelt pajzs 1. és 4. mezejében egy-egy ökörfővel, a szarvak közepén kereszttel; a 2. és 3. mezőben pedig kardot tartó könyöklő páncélos kar látható, a hajlás felett hatágú csillaggal és félholddal. (A címer hibás, mivel az egyik kar kifelé fordul). A háromszög csúcsán kőváza áll, a két szár közepén pedig egy-egy félkézen könyöklő, másik kezében kerek pajzsot tartó allegorikus szobrot látni. A ma egyházi iskolaként használt épület északi folyosója dongaboltozatos, lunettákkal kiképezve. Az emeleti rész termei sima mennyezetűek, helyenként stukkódíszítéssel.

 


 

Az Ivánka-kúria

            Az Ivánka család szintén régi birtokosa a falunak. A mai palásti Ivánka-kúria a Kissoron épült a XIX, század második felében klasszicista stílusban. A sima mennyezetű egyszintes épület északi bejárata előtt egy nyitott boltíves oszlopcsamok áll. A főkapu előtti boltívet egy-egy, körszeletben végződő, lent korlátbábos díszítésű, féloszlopos boltív fogja közre, A kiugró csarnok felett háromszög alakú csúcsban két félköríves ablak és a családi címer látható, Az épület nagyterme sokszögzáródású kiugrással dél felé néz. Itt élt hajdan Ivánˇ ka István megyei ispán, költő, a Honti Gazdasági Egyesület vezetője. A kúria ma a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség egyik otthona.


 

webygroup

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informova o novinkách na našej stránke

:
:
Elfelejtette a jelszavát
Regisztráció

Slovenská verzia

9000081

Főoldal