Prechod na navigáciu Hlavné menu
Pl᚝ovce HU

Palást község története

            Palást területén már a bronzkorban is éltek emberek, ezt bizonyítják az itt előkerült gazdag kerámialeletek és a környéken feltárt urnatemetők.

           A falut "Plast" alakban 1156-ban említik először azon honti falvak jegyzékében, melyek dézsmáját Martyrius esztergomi érsek átengedte a káptalannak II. Géza idejében.

           A  hagyomány szerint a falu ősi birtokosa a Palásthy család őse Bors II. Endre királlyal együtt harcolt a Szentföldön és 1217-ben királyi adományként kapta a birtokot.

       Palást a megyerendszer kialakulását követően királyi várbirtok volt, s mint ilyet II. András 1232-ben a zólyomi várispánsághoz csatolta. Később a honti váruradalom része volt.

         Palást határában zajlott 1552. augusztus 11-én az a csata, amelyben Hadim Ali budai pasa serege megfutamította az Erazmus Teuffel vezette birodalmi és spanyol katonákat. A csatának több ezer halálos áldozata volt és ezt követően megnyílt az út a törökök előtt az észak-magyarországi várak elfoglalására.   A  csatában esett el Sbardelatti Ágoston (Dudics János) váci püspök. A palásti csata színhelyén kápolna áll, emléktáblával.

            1554 – ben Tinódi Lantos Sebestyén megénekli  „Ördög Mátyás veszödelmét“.

         Szent György tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1898-ban épült szecessziós stílusban. Építtető Palásthy Pál esztergomi püspök

            Barokk Palásthy-kastélya 1736-ban épült, a 19. században klasszicista stílusban alakították át. Ma Palásthy Pálról elnevezett egyházi iskola van benne.

            Az Ivánka család kúriája is 19. századi klasszicista épület. 1945 után óvoda, orvosi rendelő, könyvtár volt benne elhelyezve. 1994. óta a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetőképző központja.

          A községnek tájjelegű múzeuma, gazdag népi hagyományai, népviselete van, régi népi építésű házaiból még jó néhány látható.

 


 

webygroup

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár

Využite registráciu a nechajte sa pohodlne informova o novinkách na našej stránke

:
:
Elfelejtette a jelszavát
Regisztráció

Slovenská verzia

9000097

Főoldal